Slik behandler du skinn i din bil

Vi elsker skinn i bil! Bilsetene, dørsidene, midtkonsoll, dashboard og ikke minst ratt! Men alt dette blir slitt og møkkete i større eller mindre grad. Det er naturlig at et ratt og førersetet blir både mest møkkete og mest slitt over tid. Det er også flere forskjellige typer skinn å ta hensyn til!

Nuvel, i dagens biler, og ganske så mange år tilbake, så er de aller fleste skinn av type «top grain» og er pigmentert, samt pålagt en «topcoat» for langvarig beskyttelse av farge og selve skinnet. Skinntyper består av 3 typer i hovedsak: Full Grain, Top Grain og Genuine/Suede/Nubuck. Dette kommer av at skinnet blir delt på tvers. Og i rekkefølgen nevnt over øverste lag, midterste lag og nederste lag. Og som nevnt, de aller fleste skinn i biler i dag, er farget og pålagt et «topcat» som beskyttelse.

Så hvorfor skal vi gjøre noe med dette? Vi i Holgers er så heldige at vi er importører av Fenice sine skinnprodukter. Fenice har holdt på med dette i over 40 år! Siden 1973 har Fenice utviklet og forbedret sine egne produkter rettet mot skinn. Alt fra skinnpleie til reparasjon, farge og beskyttelse.

Når vi bruker et sete eller ratt som har skinntrekk, så vil det bli møkkete, vi svetter, vi søler og griser. Og dette er jo ønskelig å få fjernet. Vi vil jo gjerne at skinnet skal være rent og pent. Det skal se nytt ut! Det skal føles nytt!

Som nevnt så har de aller fleste skinn i bil en beskyttelse allerede på seg. Unntaket er Suede/Nubuck. Dette gjør at å rense skinnet er en ganske enkel prosess. Type skinnrens avhenger av hvor møkkete det der, hvor lenge møkka har fått lov til å være der, og hva den består av. Til det så har Fenice flere forskjellige typer rens. Alt fra vannbasert vedlikeholdsrens, til så kraftig at ved uvøren bruk, eller meget slitt topcoat, vil den fjerne beskyttelsen topcoaten består av. Poenget er at all møkk som ligger utenpå topcoaten, kan fjernes ved rett type kjemi.

En typisk rens med Fenice vil være Leather Cleaner, eller Ultra Rapid Leather Cleaner, gjerne med en mikrofiberhanske, eller om nødvendig en melaninsvamp for skinn til å fjerne vanskelige flekker. Dette tørkes så av, og gjentas om nødvendig for ønsket resultat. Husk å tørk av såperestene med ren klut 😉

Da har vi fått et rent og pent stykke skinn i bilen vår! Det ser bra ut! Det føles bra! Men så finnes det og en beskyttelse å legge på! Men hvorfor skal vi legge en beskyttelse på beskyttelsen? Vi har allerede nevnt flere ganger at det finnes beskyttelse på skinnet. Jo, vi ønsker å sørge for at denne topcoat skal få et liv som varer lengst mulig, med best mulig utseende. Og vi ønsker jo at selve skinnet skal leve lengst mulig, og oppleves som nytt hver eneste dag.

Skinn, akkurat som vår egen hud, trenger næring. Det trenger fuktighet, ellers blir det tørt og vil sprekke opp. En topcoat er ikke 100% tett, slik at ved å påføre en god beskyttelse med næring til skinnet vil en opprettholde både maks beskyttelse og holde skinnet mykt og godt over tid. Fenice sin Leather Protector gjør alt dette, samt gir en veldig god smuss- og vann-avvisende effekt i tillegg! Og kanskje det aller viktigste, det gjør ikke noe negativt med det originale utseende.

Og ikke minst; det er lite tidkrevende og utrolig enkelt. Påføringen av Leather Protector gjøres ved å påføre ønsket mengde på medfølgende klut (gjelder kit) og la det ligge i ca. 10 minutter. Da har all næringsstoffene trukket seg inn i skinnet, og det er klart til bruk. Det er ikke behov for å tørke av overskytende med mindre det er brukt overdreven mengde produkt.  Det forandrer heller ikke på skinnets originale utseende eller utførelse! Det blir verken glattere eller blankere enn det i utgangspunktet skal være.

Når det er SÅ enkelt, så er det vel ingen grunn til å ikke behandle skinnet i bilen er det vel? Og, om du skulle tenke tanken: Ja, dette gjelder også for skinnmøbler, vesker, sko m.m. Det en skal huske på er som nevnt tidligere, det er flere typer skinn. Og ergo flere typer rens og beskyttelse som da passer til det en måtte ha!

Avslutningsvis kan jeg ta opp noe vi får mange spørsmål om; Alcantara rens og beskyttelse. Alcantara er syntetisk laget, og er i utgangspunktet stoff/tekstil. Men mange stoff/tekstilrensere lager skjolder på alcantara. Et tips er å behandle det på samme måte som Suede/Nubuck skinn. Med rens og beskyttelse som hører til det. Det er en veldig skånsom og effektiv måte å behandle alcantara på.

Ha en skinnende dag!